شخصیت و ارزش والای زن در اسلام
نزول آیه 35 سوره احزاب به زنان اطمینان خاطر میدهد که زن و مرد در پیشگاه الهی از منزلت یکسانی برخوردار هستند.
«ان المسلمین و المسلمات و المؤمنین و المؤمنات و القانتین و القانتات و الصادقین و الصادقات و الصابرین و الصابرات و الخاضعین و الخاشعات و المتصدقین و المتصدقات و الصائمین و الصائمات و الحافظین فروجهم و الحافظات و الذاکرین الله کثیرا و الذاکرات اعدَالله لهم مغفرة و اجرا عظیما؛مردان و زنان مسلمان و مردان و زنان با ایمتان و مردان و زنان عبادت بیشه، مردان و زنان راستگو و مردان و زنان شکیبا و مردان و زنان فروتن، و مردان و زنان صدقهدهنده، و مردان و زنان پاکدامن، و مردان و زنانی رکه خدا را فراوان یاد کنند،خدا برای (همه) آنان آمرزشی و پاداشی بزرگ فراهم ساخته است.»
در این آیه به طور کامل و جامع در مورد زنان و مردان و صفات انسانی و برجسته آنان صحبت شده و بعد از بیان ده مورد از اوصاف اخلاقی و اعتقادی ایشان به پاداش عظیم ایشان در پایان آیه اشاره گردیده است. (1)
ارزش زن از دیدگاه بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران
«اگر زنان شجاع و انسان ساز از ملتها گرفته شوند، ملتها به شکست و انحطاط کشیده میشوند. ما نهضت خود را مرهون زنها میدانیم، خانمها حق دارند در سیاست دخالت بکنند، تکلیفشان این است که مرد از دامن زن به معراج میرود. زن مربی جامعه است. از دامن زن انسانها پیدا میشوند. مرحله اول مرد و زن صحیح از دامن زن است. مربی انسانها زن است. سعادت و شقاوت کشورها بسته به وجود زن است.» (2)
زن از دیدگاه مقام معظم رهبری آیتالله خامنهای - دامت برکاته-
در دیدار با گروهی از خواهران در تاریخ17/9/1372طی سخنانی ضمن ابراز مراتب تکریم و احترام قلبی خود به حضرت فاطمه زهرا(ص) فرمودند:زنان مسلمان در زندگی شخصی، و اجتماعی و خانوادگی خود باید زندگی آن حضرت را از جهت خردمندی، فرزانگی و عقل و معرفت، الگو و سرمشق خود قرار دهند و بعد از عبادت و مجاهدت، حضور در صحنه تصمیمگیریهای عظیم اجتماعی، خانهداری، همسرداری و تربیت فرزندان صالح از زهرای اطهر(ص) پیروی کنند.
ایشان حرکت روزافزون بانوان ایران اسلامی را به سمت علم و تقوای بیشتر و حضور فعال تر در میدانهای سیاسی، اجتماعی و خدماتی خاطرنشان ساختند و این واقعیت پربرکت را از جمله ثمرات انقلاب اسلامی ایران برای زنان مسلمان کشورمان توصیف کردند. حضرت ایشان در بخش دیگری از سخنان خود زنان مسلمان ایران را به اجتناب و دوری جستن از زخارف زندگی نظیر مد و آرایشهای بیش از اندازه و رقابتهای غیر اخلاقی در مصرف وسایل زندگی سفارش کردند و فرمودند: منزلت زن مسلمان بالاتر از غرق شدن و پرداختن به امور بیارزش است لذا زنان مسلمان باید مراقب دستهای پنهان و پلید شیطانها و دشمنان باشند.
مقام معظم رهبری رفتار خشونت آمیز مردان را با زنان نشانه وحشیگری و کوردلی و دوری از فرهنگ اسلامی توصیف کردند و ضمن تأکید بر محکومیت آن فرمودند در جامعه اسلامی زن مسلمان دارای حرمت و شخصیت ویژهای است که حجاب و پوشش زن مظهر و نشانه تکریم زن است و اسلام حرمت و تکریم را برای تمام زنانی که در وادی حجاب قرار میگیرند، قایل میشود.
حضرت آیتالله خامنهای در بخش دیگر بیانات خود فرمودند: اگر ما بتوانیم به همت زنان فرزانه و فداکار ایران و با روشنبینی مسؤلان کشور در قوای مجریه، مقننه و قضائی، آنچه را که زنان ما در جامعه پویای اسلامی به دست آوردهاند، تکمیل کنیم زنان جهان میتوانند آن را الگویی شایسته برای خود قرار دهند.
آیتالله خامنهای ویژگی زن ممتاز را برخورداری از درک سیاسی و آشنایی وی با فن خانهداری و همسرداری و طهارت و متانت در عرصههای علمی، اجتماعی، سیاسی و خدماتی برشمردند.
ایشان دستیابی به این مهم را در وهله اول مشروط به حجاب زن دانستند و تصریح کردند: بدون حجاب زن فراقت لازم را برای دستیابی به مراتب بالا به دست نخواهد آورد. (3)
حسن ختام:
با وجود اینکه دین اسلام مقامی شامخ و در خور برای زنان در نظر گرفته است و انقلاب اسلامی ایران نیز در راستای پیاده کردن این مهم که زن نیز باید همچون مردان در عرصههای زندگی خانوادگی و اجتماعی از حقوق یکسان برخودار باشد، آیا کار صعب و طاقتفرسایی است که زن ، ساکن دیار حجب و حیا باشد و عارفانه به میدان بیاید ؟ و در پرتو روشنی بخش حجاب اسلامی سعادت خود و جامع را تضمین نماید؟
منابع:
1- حریم عفاف ، حسین رشیدی ، صفحه 20
2- بررسی مقام زن ، ابراهیم طاهری ، صفحه 70
3- همان، صفحه